Pagi ni masak awal. Jam 8.00 pagi dah masuk dapur. Hajatnya nak buat bihun goreng, tapi terlupa pulak bawang merah dah habis. Bihun dah direndam dari malam tadi
Disebabkan anak dah nak pergi sekolah dan suami nak pergi kerja terpaksalah beli roti canai dan nasi lemak. Makan itu jelah
Maka emakknya ke dapur lah masak terus untuk tengahari sementara anak kecil saya masih tidur. Masak simple jer iaitu singgan ikan aye (tongkol)
Resepinya mudah jer just campak-campak jer. Let tengok resepi
BAHAN-BAHAN
● seekor ikan tongkol (saya guna 1/2 sahaja)
● secawan air
● seinci lengkuas
● seinci kunyit
● 4 ulas bawang putih (ketuk)
● asam gelugur
● garam
● ajinomoto
CARA-CARA
● masukkan air dan ikan ke dalam periuk panaskan
● masukkan lengkuas dan kunyit
● masukkan garam, ajinomoto dan asam gelugur
●masukkan bawang putih dan lada
●masak hingga gelegak dan akhirnya sedia untuk dihidangkan
■ saya lebih suka memilih kepala ikan untuk disinggan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
PESTA MAKANAN THAI
Hajat harini nak pergi tesco untuk beli barangan dapur, tapi dalam perjalanan tu terjumpa khemah-khemah orang meniaga. Suami bagitau pesta m...
-
Assalamualaikum. Sudah seminggu berkeadaan mendung dan hujan pada petang hari. Mungkin dah nk masuk musim tengkujuh. Pakaian pon tidak ...
-
Assalamualaikum Disebabkan sekarang dah menghampiri musim tengkujuh, jadi penduduk area kampung saya masing-masing sibuk mencari ikan su...
-
Sambungan resepi masak petang tadi. Sekarang saya nak berkongsi sambal petai dan bilis. Petai tu diberi oleh emak saya yang dibawa oleh adik...


No comments:
Post a Comment