Monday, 13 November 2017

SAMBAL IKAN BILIS DAN PETAI

Sambungan resepi masak petang tadi. Sekarang saya nak berkongsi sambal petai dan bilis. Petai tu diberi oleh emak saya yang dibawa oleh adik udin dari kampung.

Alhamdullilah tahun ni, pokok petai menjadi buahnya. Tapi kalau kat kampung saya, orang yang naik pokok petai untuk ambik petai dan tuan empunya petai akan dibahagi sama rata. Upahnya petai bukan duit.

Ok jom tengok resepi sambal petai saya.








RESEPI

bahan-bahan
●secawan bilis
●2 papan petai (dihiris nipis)
●5 biji bawang merah ☆
●2 ulas bawang putih ☆
●1 biji bawang besar ☆
●Seinci belacan ☆
●4 tangkai lada (kalau nak pedas) ☆
●3 sudu besar cili boh
●gula melaka ( saya guna nissang pangilan orang terengganu )
●1/2 cawan air asam jawa
●garam
●serbuk perasa

☆BAHAN BERTANDA ☆ DIKISAR


CARA- CARA
●Panaskan minyak dan masukkan cili boh.
●selepas beberapa saat masukkan bahan dikisar tadi. Tumis sehingga naik bau
●masukkan gula melaka, garam, serbuk perasa dan air asam jawa
●masukkan bilis dan petai.
●Biarkan sehingga gelegak dan akhirnya sedia dihidangkan




No comments:

Post a Comment

PESTA MAKANAN THAI

Hajat harini nak pergi tesco untuk beli barangan dapur, tapi dalam perjalanan tu terjumpa khemah-khemah orang meniaga. Suami bagitau pesta m...